Arabada Akü Arıza Hatası
Arabada akü arıza hatası araba kullananların asla istemeyeceği bir hata çeşididir. Göstergede akü arıza hatasının görünmesi, araba sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken ve gözden kaçırmamaları gereken semboldür. Çok ciddi sorunlara neden olabilen akü hataları, diğer hatalar gibi hafife alınmamalıdır.
İçindekiler
Arabada Akü Arıza Hatası
Arabanızın aküsü bittiğinde, bu sizlere oldukça fazla sıkıntı yaratacaktır. Fakat arabanız çalışmadığında ve akü iyi durumda olduğunda ne yaparsınız? Akü arızası hatası yaşıyor olabilirsiniz.
Bu hataya neden olabilecek birkaç şey vardır, ancak en yaygın olanı şarj sistemiyle ilgili bir sorundur. Alternatörünüz düzgün çalışmadığında aküyü şarj edemez ve bu da aracın çalışmamasına neden olur. Bu hatanın diğer olası nedenleri arasında kablolama da kötü bir bağlantı veya arızalı bir yolverici bulunur.
Bu sorunu yaşıyorsanız, denemek ve düzeltmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Yapılacak ilk şey, arabanızdaki bağlantıları kontrol etmek ve hepsinin sıkı olduğundan emin olmaktır. Bu işe yaramazsa alternatörünüzü veya marş motorunuzu değiştirmeniz gerekebilir.
Son yıllarda otomobil üreticileri, otomobillerindeki akü teknolojisinde önemli iyileştirmeler yapıyorlar. Bu da piyasadaki elektrikli otomobillerin sayısında artışa neden oldu. Ancak bu eğilimin bir dezavantajı var ki bu dezavantaj tam olarak akü arızalarıdır.
Akü ile ilgili sorunlar, nispeten hızlı bir şekilde arızalanabilmeleridir. Aslında, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından yapılan bir araştırma, 2009 ve 2013 yılları arasında yılda ortalama 1.100 akü bağlantılı kaza olduğunu gösterdi. Bu kazalar akülerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere kanıtlamıştır.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, araba akülerinin zamanla daha az güvenilir hale geldiğini göstermiştir. Michigan Üniversitesi Ulaştırma Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada, 10 yıllık bir süre boyunca yılda %2,5 oranında pil arızası meydana geldiği tespit edildi.
Bu on yıl içinde neredeyse her 20 araç aküsünden birinin arızalanacağı anlamına geliyor. Bu, yeni araba akülerinin tipik olarak yaklaşık 12 yıllık bir ömre sahip olmasına rağmen. Çalışma ayrıca, eski arabaların yeni arabalara göre akü arızalarından daha fazla zarar gördüğünü de ortaya koydu.
Arabalarda Akünün Görevi Nedir?
Araba aküsü, bir arabadaki en önemli bileşenlerden biridir. Marş, ateşleme ve diğer elektrik sistemlerine güç sağlamaktan sorumludur. Akü ayrıca motoru çalıştırmaya ve çalışır durumda tutmaya yardımcı olur. Çoğu durumda, akü 3-5 yıl dayanır. Ancak nasıl kullanıldığına ve bakımına bağlı olarak er ya da geç görevini yapmakta başarısız olabilir.
Araç aküsünün ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak akü her zaman tam dolu tuttuğunuzdan emin olun. İkincisi, ışıklarınızı uzun süre açık bırakmaktan kaçının. Üçüncüsü, alternatörünüzün düzgün çalıştığından ve aküyü doğru şekilde şarj ettiğinden emin olun. Son olarak hala iyi durumda olduğundan emin olmak için pilinizi düzenli olarak test ettirin.
Akü, arabanın önemli bir bileşenidir. Arabaya güç verir ve hareket etmesine yardımcı olur. Akü ayrıca, motor çalışmadığında otomobilin hareket etmeye devam edebilmesi için enerji depolar.
Arabada Akü Bozulursa Ne Olur?
Bir arabadaki akü bozulursa, araba çalışmayı durduracaktır. Akü, motoru çalıştıran şeydir ve çalışmıyorsa araba hiçbir yere gitmez. Bir pil birkaç nedenden dolayı arızalanabilir. Eski olabilir ve değiştirilmesi gerekebilir ya da soğuk veya sıcak hava dalgasından zarar görmüş olabilir.
Akü eskiyse, genellikle akü kabloları değiştirilerek veya takviyeyle çalıştırılarak düzeltilebilir. Pil hasar görmüşse, değiştirilmesi gerekecektir. Aracınızın aküsü arızalanırsa yapmanız gereken ilk şey motoru jumper kablolarla çalıştırmayı denemektir. Bu işe yaramazsa, arabanızı bir tamirciye götürmek için bir çekici çağırabilirsiniz. Tamirci aküyü test edecek ve değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirleyecektir.
Arabanın Aküsü Neden Bozulur?
Akü arızasının en yaygın nedeni, doğal korozyon sürecidir. Zamanla bir pildeki kurşun ve asit yavaş yavaş parçalanır ve pilin plakalarında beyaz toz halinde bir madde oluşturur. Sülfatlama adı verilen bu madde, pilin şarj tutmasını engelleyebilir.
Sülfatlama ayrıca akü hücrelerine zarar verebilecek ve pilinizin ömrünü kısaltabilecek ısı üretir. Pilin ömrünü kısaltabilecek diğer faktörler arasında aşırı sıcaklıklar, aşırı şarj, yetersiz şarj ve hasarlı veya düşük kaliteli pillerin kullanılması yer alır.
Bir araba aküsü, bir aracın önemli bir parçasıdır ve düzgün çalışmasını sağlamak için uygun şekilde bakımının yapılması gerekir. Pil normalde fazla dikkat gerektirmese de zamanla bozulmasına neden olabilecek birkaç şey vardır.
Bakımı kötü olan arabalar ayrıca daha fazla gaz kullanma eğilimindedir ve bu da akünün daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Son olarak, araca düzenli olarak bakım yapılmazsa, korozyon meydana gelir ve akünün şarj tutma yeteneğini etkiler. Google üzerinden benzeri içeriklerimize ulaşım sağlayabilirsiniz.